Trægulv - Skal jeg vælge sæbe, olie eller lak?

Trægulv og trælak
Foto: Boa-Franc - Flickr.com

Det er en stor videskab, at skulle vælge det helt rigtige for ens trægulv. Her hjælper vi dig lidt på vej, til hvilke overvejelser du skal gøre dig, før du tager stilling til dit endelige valg.

For det første skal du finde ud af, hvad for noget træ dit gulv er lavet af. Er det en hård træsort? Er det en blød træsort? Eller er det ædeltræ? Og vigtigst af alt, er det at finde ud af, om træet er finér eller om det er massivt.

Det næste du skal finde ud af, hvor udsat gulvet er. Er det i en entré med mudrede støvler der kommer ud og ind? Er det et børneværelse? Eller er det et sekundært rum, uden den store trafik?

Fordele og ulemper ved sæbebehandling.

En sæbebehandling kan bruges på de fleste typer lyse træsorter. Der kan anvendes en hvid lud som grundbehandling, for at lysne træet. Sæbe giver ingen robusthed til gulvet, men giver det et flot mat udseende. Giver desuden gulvet en smudsafvisende ikke sugende overflade.

En sæbebehandling er den nemmeste at have med at gøre, da man simpelthen bare vasker gulvet med opblandingen en 3-4 gange, til gulvet er mættet. Gulvet er klar til ibrugtagelse igen, så snart gulvet er tørt.

Sæbebehandling vedligeholdes blot ved at vaske gulvet, med en lidt tyndere opblanding ved normal vaskning af gulvet.

Fordele og ulemper ved oliebehandling.

Oliebehandling er ligesom en sæbebehandling, en behandling der giver træet et flot naturligt mat udseende. Til forskel fra sæbebehandlingen, så hærder olien op i overfladen, og giver dermed træet en højere robusthed. Derfor anbefales oliebehandling også til hårdere trætyper samt ædeltræ.

Olie kan du få både i en hvid og i en natur udgave, og det samme gælder for denne, at man kan bruge en hvid lud som grundbehandling, for at lysne træet.

En oliebehandling er lidt mere omstændig at påfører, da det kræver en god polering. Det gøres bedst ved at leje en Woodboy hos os. Derefter skal olien hærde i mindst fem døgn, før man kan stille tunge møbler på gulvet.

Olie vedligeholdes med en speciel oliepleje, som blot vaskes på gulvet ved normal rengøring.

Oliebehandling giver en god robusthed, men beskytter ikke træet for mærker og ridser.

Fordele og ulemper ved lakeringer.

Lakering er naturligvis den mest robuste løsning, og er også forholdsvis let at påfører. En lakering giver en mere jævn overflade, som kan fås i forskellige glans, men man vil aldrig kunne opnår samme dødmatte look, som sæbe eller olie giver.

Tilgengæld får du en meget robust overflade, som kan klare dagligdagens slid. Fordelen ved en lak, er også at det nemt kan repareres hvis der kommer hakker og mærker. Den er derfor optimal til at tage imod strabadserne fra for eksempel legetøj eller andre skarpe genstande som kan lave mærker i gulve mm.

På lak kan man også bruge en hvid panellak som grunder, hvis man ønsker et lyst udseende.

Klar lak påføres med en glat rulle, og hvid lak påføres med en pensel.

Ligesom med olien, så skal lak også hærde i fem-syv døgn, før der må stilles tunge møbler og ting på overfladen.

Vedligeholdelse af en lakkeret overflade, sker bare med almindelig rengøringsmiddel. Gulvet kan nemt genlakkeres, hvis der er kommet ridser eller mærker.  

 

Læs mere om vores brede sortiment af produkter til gulv.