Guide: Maling af betongulv

Der findes flere fordele, når det kommer til maling af betongulve. Først og fremmest kan en omgang maling have en stor æstetisk effekt. Derudover tjener maling af betongulve også et praktisk formål. 

Et malet betongulv er faktisk meget lettere at rengøre end rå beton. Rå beton har nemlig en tendens til at suge både væsker og snavs til sig, hvilket efterlader plamager, som er nærmest umulige at fjerne igen. 

Det er også et overkommeligt gør-det-selv projekt, uanset om det er maling af betongulv i kælderen, garagen eller udendørs.

Læs med her og find ud af, hvordan du giver dine betongulve nyt liv. 

Vælg den rette maling til betongulvet

Det er altid vigtigt at vælge den rette type maling uanset hvilket malerprojekt, man skal i gang med. Når det kommer til maling af betongulv, anbefaler vi, at du benytter enten en vandbaseret maling eller epoxymaling. 

En vandbaseret maling er relativt let at arbejde med, og giver en robust og slidstærk overflade. Derfor egner denne type maling sig godt til eksempelvis et kælderrum, kontor, gang eller andre rum, som skal kunne håndtere almindeligt slid.

Ryd af og rengør gulvet grundigt

Før du kan komme i gang med at male, er du først og fremmest nødt til at rydde rummet, så du har plads til at arbejde. 

Dernæst er det vigtigt, at du laver en grundig rengøring af gulvet. Hvis ikke du får rengjort gulvet ordentligt, risikerer du, at malingen ikke kan hæfte sig ordentligt grundet fedt og snavs. Vi anbefaler derfor at du bruger en grundrens, for at trænge ordentligt ind i overfladen af gulvet. 

Når du har benyttet grundrensen, skal du efterfølgende syrevaske gulvet. Det vil sige, at du vasker gulvet med vand, hvor der er tilsat eddikesyre. Forholdet skal være 1 del eddikesyre til 10 dele vand. 

Det er vigtigt, at gulvet er helt tørt, før du kan begynde at male.

Udfyld revner, huller og ujævnheder

Hvis der er revner, huller eller ujævnheder i gulvet, anbefaler vi at disse fyldes og glattes ud, så du kan få en flot og jævn overflade, når malingen påføres.

Her kan du med fordel benytte spartelmasse til at udjævne gulvet. Gulvet skal have en mat overflade, så hvis der er blanke områder på betongulvet, skal det slibes. Særligt ved ubehandlede betongulve kan der være betonklatter og små kratere, som du skal være opmærksom på at få slebet. Husk at støvsuge alt støvet væk, efter du har slebet. 

Sådan maler du betongulvet selv

Inden du begynder at male, skal du huske at røre godt rundt i bøtten med maling. Når du er klar til at male dit betongulv, er det bedst at starte med at male langs alle kanterne. Her anbefaler vi, at du bruger en pensel, da det kan være svært at komme helt ind til kanten med en malerrulle. Mal derfor også et stykke ud på gulvet med penslen. Hvis du er bange for at få maling på væggen, kan det være en god idé at benytte noget afdækningstape til kanterne

Herefter kan du skifte til en malerrulle og gerne en bred en af slagsen. Vi anbefaler, at du sætter malerrullen på et teleskopskaft, så du ikke skal bøje dig så meget ned og anstrenge din ryg unødigt. Når du maler skal der gerne tilstrækkeligt med maling på malerrullen. Fordel malingen på betongulvet med rolige bevægelser og bevæg rullen i samme retning. 

Der skal som minimum to lag maling på betongulvet for at få det pæneste og mest slidstærke resultat. Du skal vente på at det første lag er helt tørt, før du går i gang med at male andet lag. Tørretiden afhænger af, hvilken type maling du bruger, så husk altid at tjekke etiketten. 

Det andet lag vil typisk være tørt efter et døgn. Herefter kan du begynde at gå på gulvet. Dog kan det tage op til en uge før malingen af betongulvet er gennemhærdet, så du bør vente med at stille eventuelle møbler på plads indtil da.