Guide: Maling af hus udvendig

Trænger facaden til ny maling? Maling af huset udvendig kan virke som et stort og uoverskueligt projekt at kaste sig ud i. Ikke desto mindre tjener det et vigtigt formål, ikke kun i den æstetiske forstand, men også praktisk. 

Malingen beskytter husets ydre facade mod forskellige vejrforhold, støv og insekter. Hvis husets facade er lavet i træ, beskytter malingen endvidere mod at der opstår råd og svamp. 

Det er derfor vigtigt at vedligeholde malingen af husets udvendige facade. Hos Beckmann har vi lavet en let og overskuelig guide, så du nemt kan komme godt i gang med dit malerprojekt. 

Hvornår er det bedste tidspunkt at male hus udvendigt?

Der er forskellige faktorer der spiller ind, når det kommer til det mest optimale tidspunkt at male huset udvendigt. Som udgangspunkt siger man, at det er bedst at male facaden af huset et sted mellem april og september måned. Det skyldes, at temperaturen helst skal ligge stabilt over 10 grader, såvel som at luftfugtigheden ikke må være for høj. Luftfugtigheden skal gerne ligge på omkring 60%.

En ideel dag for udvendig maling af huset vil være på en overskyet sommerdag. Er der for meget direkte sol, bør du vente med malearbejdet. Det skyldes, at solen får malingen til at tørre, før den har nået at trænge ordentligt ind i overfladen. 

Lav et grundigt forarbejde

Før du kan komme i gang med maling af hus udvendigt, er det vigtigt, at du laver et grundigt stykke forarbejde. Forarbejdet kommer nemlig til at være afgørende for dit slutresultat. 

Start med at rengøre facaden grundigt så du får fjernet al skidt og snavs. Her kan du eventuelt benytte en facade- og uderens. Hvis der også sidder store flager med løs maling, er det også vigtigt, at du får skrabet det af. Her kan du eventuelt benytte noget sandpapir eller et slibehåndtag. Du kan finde vores sortiment af sliberedskaber her

Når facaden er rengjort, skal du tjekke efter eventuelle revner og huller, som skal repareres, så du kan få en pæn og jævn overflade. Ligeledes sørger dette for, at fugt ikke kan trænge ind i væggene. Du kan udfylde revner og huller med en udendørs spartelfiller

Husk at bruge afdækning til vinduer, døre, trapper mv. så du ikke risikerer, at der kommer maling på. 

Vælg den rette maling

For at få et flot og holdbart resultat når du skal male hus udvendigt, er det vigtigt, at du vælger den rette maling. Valg af maling afhænger af, hvilken facade huset har. 

Er husets facade lavet af mineralske overflader såsom mursten, beton, sandsten, gasbeton og puds, kan du male med facademaling. Hos Beckmann forhandler vi blandt andet silikatmaling, som er en type facademaling, der egner sig specifikt til mineralske overflader. Silikat er et bindingsmiddel, som trænger ind i underlaget og skaber en stærk og holdbar overflade. 

Hvis facaden på dit hus er lavet i træ, kan du ikke benytte almindelig facademaling. I stedet er det nødvendigt at bruge træmaling.

Det er også vigtigt at benytte en grundmaling eller en primergel, da det giver en pænere og mere jævn overflade. Du kan finde vores sortiment af grunder og primer her.

Sådan maler du hus udvendigt

Når facaden er rengjort, eventuelle revner er repareret og du har fundet den rette maling, kan du begynde maling af huset udvendigt. 

Du skal først og fremmest starte med at male med grundmaling for at sikre, at du får så pæn og jævn en overflade som muligt. Grundmalingen skal have lov til at tørre i 12 timer før udendørsmalingen kan påføres. 

Herefter kan du begynde at påføre udendørsmaling på huset. Du kan benytte en rulle eller pensel afhængig af, hvad der fungerer bedst for dig. Hvis husets facade er meget grov, kan det betale sig at sprøjtemale i stedet. Brug en pensel når du skal male rundt om vinduer og døre, for at få et pænere resultat.

Facademalingen skal have minimum 2 lag. Her er det vigtigt, at du venter med at påføre andet lag til det første er helt tørt.