Guide: Maling af loft

Overvejer du at få malet loftet? Maling af loftet kan have en stor betydning for det samlede udtryk i et rum. Det kan virke lidt uoverskueligt at skulle male sit loft, men med den rette teknik, bliver maling af loftet hurtigt et overkommeligt gør-det-selv projekt. 

Hvis du alligevel skal til at male dine vægge derhjemme, kan det være en god idé, at tage loftet med i samme omgang. Her er det dog vigtigt, at du starter med at male loftet først, før du begiver dig videre til væggene. 

Her kan du læse mere om maling af væg. 

Lav et grundigt forarbejde

Før du kaster dig ud i maling af loftet, er det vigtigt, at du får taget hånd om alt forarbejdet. Et grundigt stykke forarbejde er alfa og omega ved ethvert malerprojekt, da det sikrer dig et langt flottere, mere jævnt og holdbart slutresultat.

Afdækning af gulvet

For at undgå at der kommer malersprøjt på dit gulv eller dine møbler, er det vigtigt, at du får dækket ordentligt af. Det første du skal starte med er derfor at flytte alt inventar ud af rummet hvis muligt, og ellers skal du sørge for, at det bliver dækket ordentligt til. 

Ligeledes skal du have dækket hele gulvet til med afdækningspap eller -filt og benytte afdækningstape på eventuelle lister, dørkarme og lignende. 

Du kan finde vores sortiment af afdækningsredskaber her

Rengøring og afvaskning af loft

Rengøring og afvaskning af loft før maling har stor betydning for slutresultatet. Et helt rent loft giver nemlig de bedste betingelser for, at malingen kan hæfte sig ordentligt på og sikrer derudover også, at der ikke opstår skjolder i det nye lag maling.

Vi anbefaler at du benytter en grundrens, da det bedre kan affedte overfladen. Når du har brugt grundrens, skal du huske at vaske over med vand. Her kan du eventuelt benytte en microfiberklud, da de har en god sugeevne og er gode til at opfange støv. Kluden kan du sætte på en forlængerskaft, så du slipper for at skulle op og ned af stigen hele tiden.

Udfyldning af huller og revner

Hvis der er huller fra eksempelvis ophængning af lamper eller andre revner i loftet, skal de fyldes ud med spartel- eller fugemasse

Drejer det sig om enkelte små huller, kan det være tilstrækkeligt med en klar-til-brug spartelfiller, men hvis der er tale om et større spartelarbejde, kan det være nødvendigt med en sandspartel som eksempelvis Beckers Scotte LH Letspartel, der passer til de fleste typer lofter. 

Når alle huller og revner er udfyldt, skal du slibe efter med sandpapir, så du får en jævn overflade, når malingen skal påføres. Hvis der også er gamle rester af maling, kan det være en idé at skrabe dette af. Du kan finde sandpapir og andre redskaber til slibning her

Vælg den rette maling til loftet

Det er altid vigtigt, at du vælger den rette type maling til dit malerarbejde. Når det kommer til maling af loft, er det muligt at benytte vægmaling, men du kan eksempelvis ikke benytte loftmaling til væggene. Loftmaling er nemlig ikke beregnet til at kunne blive tørret af i samme omfang som vægmaling. Det skyldes, at behovet for rengøring er større, når det kommer til væggene end i loftet. 

Derudover kan glansen på malingen også spille en stor rolle. Der er typisk højere glans i vægmaling end loftmaling. Maling med høj glans vil som udgangspunkt reflektere lyset mere, hvilket ikke er lige så nødvendigt i loftet som på væggene. Derfor vil maling med glans 5 være tilstrækkeligt til loftet.

Du kan se vores udvalg af loftmaling her.

Sådan maler du loftet

Når du er klar til at male, er det en god idé at starte med at male alle kanterne og eventuelle lister først. Gør dette med en pensel, da du lettere kan komme helt ind til kanten. Når dette er gjort, kan du begynde at male resten af loftet med en malerrulle. Husk at male i samme retning for at få et pænere resultat. Her kan det være en fordel, at sætte sin malerrulle på et forlængerskaft, så du slipper for at skulle op og ned ad stigen hele tiden. 

Loftet skal helst have to lag maling, for at få det pæneste resultat. Andet lag maling påføres på præcist samme måde som det første, dog skal du vente til det første lag er helt tørt. 

Alternativt kan maling af loft klares med sprøjtepistol.