Guide: Maling af tag

Maling af tag kan give et fornyet udtryk til din bolig. Man kan sagtens selv male sit tag, men det er dog et lidt større gør-det-selv projekt, så det kræver både tålmodighed og knofedt at klare opgaven. 

For at gøre det så nemt som muligt for dig, har vi hos Beckmann lavet en guide over både rensning og maling af tag

Kan det betale sig at male tag?

Før vi begiver os ud i, hvordan man maler et tag, er det først og fremmest værd at vide, om det overhovedet kan betale sig at male sit tag. 

Maling at tag kan have en stor kosmetisk effekt på din bolig, og mange mener desuden at en ny omgang maling af taget, kan forlænge dets levetid markant. Dette er dog kun tilfældet, hvis taget allerede er i forholdsvis god stand. 

Er taget i fin stand, men er blevet lidt misfarvet og har fået mos og andre begroninger, kan det være en rigtig fornuftig og økonomisk forsvarlig løsning, at foretage rens og maling af tag. Har taget derimod betydelige skader og bulede eller porøse tagplader, vil malingen ikke gør nogen forskel for tagets levetid. 

Et gør-det-selv tagmaling projekt egner sig derudover bedst til tage, der er lavet af enten eternit, beton tegl eller tagpap. Det er derfor værd at få undersøgt taget grundigt, inden du kaster dig ud i et større malerprojekt. 

Bedste tidspunkt for maling af tag

Har du besluttet dig for at male dit tag selv, bør du vente med at gøre det til perioden april til september. Det er nemlig mest optimalt at male taget på et tidspunkt, hvor vejret er tørt og ikke alt for koldt. Det er mest ideelt at male på en overskyet dag, da direkte sol kan få malingen til at tørre for hurtigt, så den ikke når at sætte sig ordentligt fast i underlaget. 

Rensning af taget

Før du kan begynde at male dit tag, er det vigtigt at få renset taget ordentligt først, så der ikke sidder snavs, mos eller alger tilbage, når den nye maling skal påføres. Her anbefaler vi at du benytter en husrens, som er lavet til at fjerne og rengøre belægninger og misfarvninger på eksempelvis tage. 

For at undgå at skulle op og ned ad stigen flere gange, kan du benytte et teleskopskaft, når du skal rense taget. Alternativt kan du låne en højtryksrenser, som er effektivt til rensning af tag. Vær opmærksom på, at det kan tage op til en dag at få renset taget ordentligt. 

Har du et ældre eternittag fra 1980’erne eller før, bør du dog overlade rensning af taget til en professionel fagmand. Mange gamle tage indeholder nemlig asbest, som kan være meget sundhedsskadeligt, hvilket også er grunden til, at asbest er ulovligt at anvende i dag. 

Vælg den rette maling til taget

Når du skal have malet dit tag, er det vigtigt, at du benytter dig af den rette maling. Du kan eksempelvis ikke benytte almindelig vægmaling til taget, men skal i stedet bruge tagmaling. Denne type maling hæfter bedre og giver en mere holdbar overflade på taget. 

Det er også vigtigt at du vælger den rette grunder, som skal påføres, inden du maler taget, da det hjælper malingen til at hæfte sig bedre. Tjek altid etiketten på bøtten for tørringstid på både grunderen og tagmalingen. 

Du kan se vores udvalg af grundere og tagmaling her

Sådan maler du taget

Når taget er blevet renset og den rette maling er fundet, skal du have dækket alle tagrender og eventuelle tagvinduer til. Dette kan du gøre med eksempelvis afdækningsplast og -tape. Du kan se vores udvalg af afdækningsprodukter her.

Når dette er gjort, skal du starte med at påføre grunderen. Så snart grunderen har sat sig ordentligt fast i underlaget og er tør, kan du begynde at male taget. Husk dog at tjekke etiketten på grunderen for at se, hvor lang tørringstiden er. 

Den letteste og mest effektive måde at påføre tagmalingen på er med en sprøjtepistol. Dog anbefaler vi at du maler alle nedadvendte kanter med enten en pensel eller en rulle, for at få det pæneste resultat. 

Taget skal have to lag maling for at få bedst mulig dækkeevne. Vent til det første lag er helt tørt, før du påfører det næste lag.

Vedligeholdelse af taget

Når taget er blevet malet, kan det anbefales, at du husker at vedligeholde det. Taget er som udgangspunkt det mest udsatte område på din bolig, og derfor er det en god idé, at lave et grundigt tjek hvert år. På tage forekommer der ofte begroninger såsom mos og alger, og derfor er det også passende, at give taget en algebehandling en gang om året afhængig af behovet. På den måde kan du sikre, at din maling holder så længe som muligt.