Maling af køkkenlåger gør-det-selv

Er dine køkkenlåger blevet trætte og triste at se på? Eller trænger du måske bare til, at der sker noget nyt. Maling af køkkenlåger er et overskueligt gør-det-selv projekt, som kan gøre alverdens forskel for dit køkken, uden at det skal koste en formue.

Hos Beckmann har vi lavet en let og overskuelig guide til maling af køkkenlåger. Læs med her.

Afmonter køkkenlågerne

Et grundigt stykke forarbejde kan gøre alverdens forskel for ethvert gør-det-selv projekt - ikke mindst når det kommer til maling af køkkenlåger. 

Start med at afmontere dine køkkenlåger, greb og hængsler. Placer derefter køkkenlågerne på gulvet. Husk afdækning til gulvet, så der ikke kommer maling på. 

Husk at du skal også give dig selv god plads til at kunne arbejde. 

Grundig rengøring af køkkenlågerne

Køkkenlåger er som regel fyldt med fedt og mados, og det er derfor vigtigt, at du får renset dine køkkenlåger grundigt af, inden du kan male. Det er en god idé at bruge en grundrens, da det trænger ind og affedter overfladen og dermed giver de bedste betingelser for, at malingen kan hæfte sig ordentligt på. Når du har brugt grundrens, skal du huske at vaske efter med vand. Tør eventuelt af med en microfiberklud

Udjævn huller og revner i køkkenlågerne

Hvis der er huller eller revner i nogle af køkkenlågerne, skal de udfyldes. Det kan nemt gøres med en færdigblandet spartelfiller til huller og revner. Når hullerne/revnerne er blevet spartlet, er det en god idé, at slibe efter med sandpapir, så du får en pænere og mere jævn overflade. 

Hvis der sidder gammelt maling på lågerne, kan det også være en idé at slibe dette af. Hos Beckmann har vi et bredt udvalg af sandpapir til slibning. Til slibning af køkkenlåger anbefaler vi sandpapir med korn 100-200. 

Vælg den rette maling til dine køkkenlåger

For at få det bedst mulige resultat er det afgørende, at du vælger den rette maling. Ved maling af køkkenlåger er den rette glans altafgørende. Da køkkenlågerne bliver udsat for meget snavs, fedt og mados, er det derfor en god ide at vælge en maling med en høj glans. Maling med høj glans kan nemlig bedre modstå slid og er lettere at rengøre, hvilket er en vigtig egenskab ved ethvert møbel eller apparatur i et køkken. 

Til maling af køkkenlåger anbefales det, at du bruger maling med glans 50 eller højere. Du kan se vores sortiment af maling til køkken her.

Uanset hvilket materiale dine køkkenlåger er lavet i, kan det anbefales at benytte en grunder først. Grunderen gør, at dine køkkenlåger får en flottere og mere jævn overflade, når malingen påføres. Hvis dine låger er lavet af eksempelvis laminat, folie eller melamin, anbefaler vi at benytte en hæftegrunder, som er lidt drøjere. Grunderen skal have lov til at tørre i minimum 12 timer før der males.  

Hvis køkkenlågerne tidligere har været malet eller behandlet på anden vis, vil grunderen også fungere som et filter, der forhindrer farvepigmenter i at trænge ind i det nye lag maling.  

Sådan maler du dine køkkenlåger

Når du har fundet den rette grunder og maling, kan du påbegynde malerarbejdet. Når malingen skal påføres, kan det være en fordel af benytte en malerrulle. På den måde bliver malingen fordelt jævnt over hele lågen. 

Hvis der er fordybninger eller andre detaljer på køkkenlågen, kan det dog være en fordel at male med en pensel i de pågældende områder. Størrelsen på penslen afhænger af størrelsen på lågens detaljer. Du kan se vores sortiment af malerpensler her. Slut af med at med at køre malerrullen henover, for at få et pænere resultat. 

Når du maler, er det vigtigt, at du kommer grundigt ud i alle kanter, og at du får malet på begge sider af lågen. Giv gerne lågerne to lag maling. Husk at vente med at påføre det andet lag maling til det første er helt tørt.