Maling af væg

 

Trænger væggene derhjemme til at blive frisket lidt op? Maling af væggene er et overkommeligt gør-det-selv projekt, som kan gøre alverdens forskel for dit hjem, uden at du skal kaste dig ud i det store renoverings projekt. Uanset om det drejer sig om maling af en enkelt væg eller hele rummet, kan det skabe helt nyt liv til din stue, soveværelse eller køkken. 

Læs med her og find ud af, hvordan du opnår det bedste resultat når væggene skal males. 

Lav et grundigt forarbejde 

Et grundigt stykke forarbejde er alfa og omega når det kommer til maling af væggene. Forarbejdet sikrer nemlig, at malingen kommer til at sidde pænt og jævnt, og sikrer samtidig også en bedre holdbarhed. 

Husk at dække af

Det første du skal starte med, er at rydde møbler, hylder, billeder og lignende af vejen, så du kan komme ordentligt til. Herefter skal du have lavet en grundig afdækning. Dette indebærer eksempelvis afdækning af gulvet, lister, dørkamme osv. 

Til afdækning af gulvet er det bedst at benytte afdækningspap eller -filt. Til lister, dørkarme og lignende kan du bruge afdækningstape. Hvis ikke du får dækket af, risikerer du, at der kommer malersprøjt på dit gulv.

Du kan finde vores sortiment af afdækningsredskaber her

Fjern eventuelt gammel maling

Der kan være situationer, hvor det er nødvendigt at fjerne den gamle maling først. Hvordan man får maling af væggen kan gøres på flere forskellige måder. Du kan enten benytte slibning eller malingsfjerner

Hvis du vælger at slibe malingen af, skal du være opmærksom på, at du ender med at slibe et lag af væggen ned. Det kan dog være en effektiv metode, hvis du eksempelvis har spildt maling på et trægulv. 

Alternativt kan du bruge malingsfjerner ved at påføre det på de områder, hvor malingen skal fjernes. Malingsfjerneren påføres med en pensel. Følg bøttens anvisning i forhold til, hvor længe malingsfjerneren skal blive på. Bagefter kan malingen skrabes af væggen.

Reparér eventuelle huller og revner

Hvis der er huller eller revner i væggen, skal de udfyldes, så du kan få en flot og jævn overflade. Her kan du benytte enten spartel- eller fugemasse

Hvis det kun drejer sig om små skruehuller eller lignende, kan du bruge en klar-til-brug spartelfiller

Når alle hullerne og revnerne er udfyldt, er det en god idé at slibe efter, så du får en jævn overflade, når malingen skal påføres. Du kan finde sandpapir og andre redskaber til slibning her

Rengør væggene grundigt 

Når huller og revner er udfyldt, og du har fået slebet efter, skal væggene rengøres grundigt. Her kan det bedst betale sig at bruge en grundrens, som affedter overfladen og efterlader den helt ren. Det giver de bedste betingelser for, at malingen kan hæfte sig ordentlig på og forhindrer derudover, at der opstår skjolder i den nye maling. Du kan eventuelt bruge en microfiberklud til at vaske væggen, idet de nemlig har en god sugeevne og samtidigt er gode til at opfange støv. Når væggen er blevet vasket grundigt ned med grundrens, skal du vaske over med vand. 

 

Vælg den rette maling

Det er vigtigt, at du vælger det rette maling for at at opnå det flotteste og mest holdbare slutresultat. 

Valg af maling afhænger først og fremmest af, hvilket rum der er tale om. Er der eksempelvis tale om maling af badeværelse, skal du bruge vådrumsmaling. Skal du male i køkkenet, anbefales det at bruge maling med glans 50 eller højere, da det er lettere at rengøre for eksempelvis fedt. Hvis det drejer som om væggene i stuen, kan du nøjes med plast- eller akrylmaling med glans 10. Du kan se vores udvalg af vægmaling til stuer, værelser og gangen her.  

Hos Beckmann kan vi tone din maling i et væld af farver. Men at vælge en farve er typisk det sværeste, når det kommer til valg af maling. Har du svært ved at vælge en farve, kan du finde inspiration i vores farvekort. 

Sådan maler du væggen

Når den rette maling er fundet og forarbejdet er klaret, er du klar til at male dine vægge. Husk at røre grundigt rundt i malingen inden du går i gang. 

Start med at male langs alle kanterne og listerne med en pensel. Det kan nemlig være svært at komme ordentligt til med en malerrulle. 

Her kan du se vores udvalg af penslermalerruller og malerværktøj.

Inden malingen langs kanterne og listerne er tør, skal du male de store flader med en malerrulle. Hvis du venter til malingen er tør, vil du kunne se et overlap i malingen. 

Som udgangspunkt skal du male 1-2 lag med malingen for at få det flotteste resultat. Dette afhænger selvfølgelig af hvilken type maling der bruges, og hvilken farve den har. Hvis du også overvejer at male loftet, anbefaler vi, at du gør det på samme tid som resten af væggene. Her kan du læse mere om maling af loft.

Her kan du se en kort video af hvad du skal huske når du maler vægge: